Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Planuiesti sa-ti lasi copilul SINGUR acasa?

Concediul s-a incheiat si te-ai intors la munca? Dar copilul tau mai are cateva saptamani de vacanta pe care le petrece acasa. Ce faci daca bunicii sunt departe si nu iti permiti sa angajezi o bona? Il las singur? Da, daca sti ca va fi in siguranta. Si cum stii?


In Romania nu exista o recomandare sau o lege ferma cu privire la varsta de la care pot fi lasati copiii singuri acasa. Insa, pentru parintii romani care locuiesc peste hotare, foarte important este sa se supuna legilor in vigoare pentru a implica alte riscuri. De exemplu, in Statele Unite poti lasa copiii singuri acasa doar dupa varsta de 12 ani, iar nerespectarea ei poate duce la pierderea temporara sau permanenta a copilului.

Cum il pregatesti pe copil sa ramana singur acasa?

Oricare ar fi varsta copilului tau, daca devine nelinistit atunci cand vine vorba de a ramane singur acasa, este bine sa nu il fortezi sa faca acest lucru si sa il pregatesti treptat:


- Discuta cu copilul despre ce ar face intr-o anumita situatie daca ar fi singur acasa: „Ce ai face daca s-ar intrerupe curentul?”, „Pe cine ai suna pentru a cere ajutorul?”, „Ce ai face daca ar suna cineva la usa?”, „Ce ai spune daca ar suna telefonul?” sunt doar cateva intrebari pe care le poti aduce in discutie.


- Observa reactiile emotionale ale copilului atunci cand raspunde la aceste intrebari. Daca devine nelinistit sau speriat, asigura-l ca nu va trebui sa faca acest lucru decat atunci cand va fi pregatit.


- Pregateste-l pe copil in mod calm. Daca esti agitat cand ii vorbesti despre asta, daca repeti de prea multe ori masurile de precautie pe care trebuie sa le ia copilul sau daca il sperii pentru a te asigura ca a inteles („Nu deschide niciodata usa necunoscutilor, pentru ca vin hotii peste tine!”) sau daca il ameninti cu pedepse in caz ca nu te asculta, este posibil sa il sperii mai mult decat sa il ajuti. Prezinta-i situatia ca una normala, prin care trec toti copiii si ca pe o ocazie de a deveni mai responsabil si mai independent.


- Exersati treptat. Il poti pregati pe copil lasandu-l singur acasa pentru o perioada scurta (30 minute, de exemplu), in care te duci la cumparaturi la magazinul din apropiere sau in vizita la o vecina. Treptat, poti creste acest interval (o ora, o ora jumatate, doua ore etc.), precizandu-i de fiecare data copilului ce are voie sa faca si ce nu, la cine poate apela in caz de nevoie etc.


- Suna-l pe copil pentru a te asigura ca totul este in regula. Asigura-te ca ai cum sa iei legatura cu copilul atunci cand nu esti acasa si, in functie de perioada in care lipsesti, suna-l o data sau de mai multe ori pentru a verifica daca este totul in ordine.

Ce trebuie sa stie copilul?

Daca ramane singur acasa, copilul trebuie sa stie urmatoarele:


- sa respecte programul stabilit. Ca de exempul; sa stie cat timp are voie sa petreaca la televizor si la computer, ce programe are voie sa urmareasca sau cand sa manance

- unde este parintele si cum poate lua legatura cu el

- ce NU are voie sa foloseasca

- la cine poate apela in caz de urgenta (preferabil un vecin de incredere)

- cum sa apeleze pentru a chema ambulanta, politia sau pompierii (911), (112), etc.

- unde se gaseste trusa de prim ajutor si cum o poate folosi

- cum sa raspunda daca suna telefonul sau bate cineva la usa

- cum sa reactioneze daca suna la usa o persoana necunoscuta.


Asadar, cu rabdare si calm, tu si copilul tau puteti parcurge impreuna inca un pas din drumul spre independenta lui, tu invatand sa ai incredere in el, iar el invatand ca poate sa aiba grija de el si singur.