Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Jocul si Joaca pentru copii

Prin intermediul jocului, copilul își dezvolta personalitatea, își câștiga autonomia si dobândește chiar scheme practice de care va avea nevoie in activitatea viitoare de adult. Copilăria este, așadar, ucenicia necesara vârstei mature. Ea are drept scop antrenarea atât a funcțiilor fiziologice, cat si a celor psihice.


Știai ca instrumentele cu ajutorul cărora copiii exersează si capătă informații despre lumea înconjurătoare sunt jucăriile? Prin jocurile si jucăriile pe care le cumperi, tu alegi ce si cum vor învață copiii. Atunci, ai grija ce alegi.

Copiii au nevoie nu numai de timp si spatiu pentru a se juca. Au nevoie de compania adultilor pentru a se bucura de jucariile lor! Exista numerosi specialisti care considera ca cea mai importanta perioada a vietii incepe de la nastere si dureaza pana la varsta de sase ani. Atunci copilul construieste adultul din el: nu exista om care sa nu fie creat de catre copilul care a fost candva. Acest proces se savarseste prin experienta, cu ajutorul mainilor, mai intai prin joc si apoi prin munca.


Daca vei observa un copil care se joaca, primul lucru care o sa iti atraga atentia va fi seriozitatea lui. Fie ca face o prajitura din nisip, fie ca ridica o constructie din cuburi, fie ca taie bucati de hartie, el pune mult suflet in ceea ce face si este tot atat de absorbit de ocupatia sa, la fel ca fiecare din noi in cele mai serioase activitati ale noastre. De aceea, nu exista nimic mai jignitor pentru el decat sa-i subestimam munca, sa i-o ignoram sau sa radem de ea.

Cum le aratam copiilor ca ne pasa de ei?

Observa-i punctele forte. Nu toti copiii au darul de a fi oratori sau matematicieni desavarsiti. Sunt unii care se exprima cu mai multa usurinta prin desen, pictura, improvizand ceva cu jucariile sau construind.


Afla cum este copilul tau in realitate, fara a construi o imagine despre cum ai vrea tu sa fie. Si, odata ce ai aflat, nu irosi aceste atuuri in activitati pentru care manifesta mai putina inclinație.

Pune-le la dispozitie mijloacele necesare pentru dezvoltarea talentelor si vei pune bazele adultului echilibrat emotional de mâine.

Ce invata copiii atunci cand se joaca?

 • Învață sa-si controleze si sa-si coordoneze mișcările;
 • Își dau seama cum funcționează lucrurile. Își dezvolta musculatura;
 • Își îmbogățesc vocabularul; surprind idei noi;
 • Își dezvolta creativitatea;
 • Rezolva situații-problema: își dezvolta logica;
 • Învață cum sa coopereze cu alții. 

Cum alegi jucaria potrivită?

Înainte de a-i oferi o jucărie copilului, ar trebui sa iei in considerare următoarele:

 • alege activitățile care ii fac plăcere copilului, nu ție;
 • depășește stereotipurile legate de diferența de sex, deoarece sunt multe fetite cărora le plac mașinile si băieți care ar dori sa înșire mărgele;
 • înlocuiește jucăriile in funcție de stadiul de dezvoltare al copilului – asemeni hăinuțelor care rămân repede mici, si jucăriile trebuie schimbate;
 • Nu este o tragedie daca, după o săptămâna chiar, jucăria fie a fost “studiata” iremediabil, fie nu mai prezinta interes. Ea nu „creste” împreuna cu copilul dumneavoastră;
 • încearcă sa-i oferi copilului, încă de la început, posibilitatea de a-si dezvolta creativitatea;
 • SI NU UITA! jocul copiilor se schimba pe măsura ce mintea si corpul se dezvolta.

Cu un strop de răbdare, de voința si multa, multa dragoste, putem ajuta mâinile mici sa creeze lucruri mari. Ideile si sentimentele pot prinde viată chiar dintr-o bucata neînsemnata de hârtie sau un bulgare de plastilina. Hai sa cultivam inteligența mâinilor!