Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

COMUNICAREA PARINTE-COPIL

Parintii cred de multe ori ca au o legatura foarte buna cu copii lor, cand, in realitate acest lucru nu este un adevar. Ei au intentii bune si isi doresc sa corecteze anumite aspecte ale comportamentului copilului, considerand ca acesta este modul prin care ajuta la dezvoltarea lui.


Pentru a putea cu adevarat sa sustina copilul si sa formeze o legatura puternica bazata pe incredere, parintii trebuie sa se axeze pe reactionarea la sentimentele copilului si nu pe comportamentul acestuia.


Comunicarea cu copiii cere anumite abilitati. Parintii trebuie sa tina minte ca micutii inca invata si cresc. De aceea este imperativ sa fiti capabili sa comunicati cu ei la acelasi nivel. In special, parintii trebuie sa tina minte sa foloseasca un vocabular ce poate fi inteles de copil, un ton calm si limbaj corporal ce nu va trimite mesaje ambigue. Parintii ar trebui sa isi aloce de asemenea mult timp zilnic pentru a discuta cu copiii lor si sa se implice in viata lor.

Folosirea unui vocabular adecvat

Folosirea unui vocabular adecvat in comunicarea cu copiii are doua semnificatii si necesita atat folosirea unui vocabular pe care copiii il pot intelege dar si a unuia acceptabil din punct de vedere social. Cuvintele ce vor fi intelese depind bineinteles de copil, dar o foarte buna regula generala este aceea ca parintii ar trebui sa utilizeze cuvinte pe care le folosesc copiii insisi.


A ne apleca la nivelul ochilor copilului in timp ce vorbim cu el nu este numai un semn de respect fata de el, dar permite de asemenea parintelui sa masoare gradul in care conversatia este cu adevarat inteleasa. In acelasi timp parintii trebuie sa tina minte ca un copil poate prelua foarte usor vocabularul pe care il folosesc adultii, fapt ce inseamna ca in orice imprejurari trebuie folosit un vocabular acceptabil din punct de vedere social.

Folositi un limbaj corporal potrivit

Copiii inca invata cutume si obiceiuri sociale astfel incat parintii nu ar trebui sa le trimita mesaje ambigue pentru a nu-i induce in eroare. Limbajul corporal poate sustine sau nega o afirmatie, iar parintii trebuie sa tina minte mereu asta. Spre exemplu, a spune unui copil ca a fost iertat pentru o greseala in timp ce va incruntati si tineti mainile incrucisate, gestul in sine nu va trimite un mesaj corect. In mod similar a spune copiilor ca au fost neobrazati, imbratisandu-i si razand, trimite de asemenea un mesaj ambiguu. Parintii ar trebui sa evite eventualele confuzii si sa isi comunice mesajele corect, atat prin cuvinte, cat si prin actiuni.

Fii disponibil pentru copilul tau 

Fiecare parinte trebuie sa fie atent la momentele in care copilul este dispus sa stea de vorba (inainte de cina, la culcare, in masina), iar cand se intampla asta, trebuie sa fie disponibil. Poti sa fii chiar tu cel care deschide dicutia, in felul acesta arati ca-ti pasa de ceea ce i se intampla.

Gaseste-ti timp, macar o data pe saptamana, pentru a petrece timp doar tu cu copilul tau, facand una dintre activitatile lui preferate. Incearca sa observi ce-l intereseaza, ce preocupari are, astfel incat sa aveti subiecte comune de discutie. Atunci cand discutati, impartaseste-i lucrurile la care te-ai gandit, mai degraba decat sa-l interoghezi.

Arata-i copilului tau ca este ascultat 

Cand copilul tau iti vorbeste opreste orice alta activitate si asculta-l. Intreaba-ti copilul care sunt nevoile lui de la conversatia pe care o purtati - doreste un sfat, doreste sa fie doar ascultat, doreste ajutor in a-si intelege sentimentele sau doreste sa rezolve problema.


Arata-te interesat de ceea ce spune fara sa fi intruziv si chiar daca punctul lui de vedere este diferit de al tau, asculta-l pana la capat. Poti repeta ceea ce ai auzit de la el pentru a fi sigur ca ai inteles corect punctul lui de vedere. Este posibil sa-ti spuna doar o mica parte din ceea ce il supara. Asculta cu atentie ceea ce spune, incurajeaza-l sa vorbeasca si astfel poate iti va spune toata povestea.

Folositi un ton calm

Pentru a putea comunica eficient cu copiii, parintii trebuie sa foloseasca un ton calm, nu incercati sa comunicati cu ei daca sunteti suparati. Copiii sunt foarte sensibili in ce priveste mania, astfel incat atunci cand parintii ridica vocea copiii neglijeaza adesea cele spuse concentrandu-se asupra modului in care sunt rostite. Cand parintii tipa copiii se concentreaza doar asupra acestui fapt si se tem ca pot fi la ananghie. Pastrati copilul atent prin folosirea permanenta a unui ton calm si controlat.


Nu-l intrebati niciodata pe copil DE CE a facut o greseala ci CE S-A INTAMPLAT si lasati-l sa va povesteasca versiunea lui.

Aminteste-ti ca poti fi imitat

Copiii invata prin imitatie. De cele mai multe ori, te va imita in modul in care va rezolva o problema sau va face fata emotiilor cu care se va confrunta. Nu-i tine predici si nu-i spune lucruri care l-ar putea rani. Copiii sunt capabili sa invete din propriile greseli, iar atat timp cat consecintele actelor lor nu sunt periculoase, este mai bine sa nu te amesteci.  

Raspunde-i in asa fel incat sa te auda 

Daca esti defensiv sau dominat de manie, copilul se va departa de tine. Exprima-ti parerea fara a i-o respinge pe a lui, admitand ca este in regula sa te contrazici uneori. In timpul conversatiei, concentreaza-te mai degraba pe sentimentele copilului, decat pe ceea ce simti tu.