Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

De-acasă la Grădiniță

Părinții trebuie sa fie convinsi ca este bine sa faca primul pas in scolarizarea copilului, inscriind copilul la gradinita la varsta de 3 ani. Perioada anterioara a fost petrecuta in mediul familial, impreuna cu mama (de obicei primii 2 ani), cu tata, bunicii sau bona. Ocazional s-a jucat cu alti copii in parc, la petreceri pentru copii sau in vizite. Sigur ca prima despartire de mediul familial si intrarea intr-un colectiv cu oameni necunoscuti, adulti si copii este o trecere importanta.


Grădinița ii invata pe cei mici sa relationeze, sa aiba un program ordonat, sa respecte niste reguli, ajutandu-i astfel sa faca fata scolii de mai tarziu. In lipsa acestor rutine ei devin hiperactivi si parintii se plang ca sunt obraznici si nu mai fac fata capriciilor acestora. Parintii ar trebui sa mai stie ca un rol important in dezvoltarea cognitiva a copilului il are relatia cu copiii de aceeasi varsta; ei invata unii de la altii mai usor decat de la adulti. Cu cat este dus mai tarziu in colectivitate, cu atat se va obisnui mai greu, va accepta mai greu schimbarea si nu va invata sa fie independent. 

Cum sa faceți trecerea mai ușoară

Oricat ar fi de dificila, aceasta perioada trece, daca respectati cateva recomandări:

  • Nu-l grăbi dimineața, nu te enerva si nu-i vorbi apăsat;
  • Sugerează-i sa-si ia de acasă un ,,prieten” drag, o jucarie preferata ;
  • Explica-i atunci cand este calm, dispus sa vorbeasca despre doamna educatoare, despre noii prieteni, ca de fapt merge si el la serviciu asa cum fac toti cei mari;
  • Păstrează o stransa legatura cu educatoarea pentru a cunoaste multe din metodele folosite de aceasta in munca sa, ca si tot ce fac zilnic. In felul acesta copilul,care este sensibil la comunicarea cu educatoarea, intelege cumva ca poate avea incredere in cei doi factori de sprijin;
  • Lauda-l, de fiecare data, cand face un lucru bun acasa, sau la gradinita, oricât de neisemnat ar parea pentru un adult;
  • Daca vezi insa ca este apatic, lipsit de energie, nu doarme bine si te convingi ca nu este bolnav, consulta un psiholog.
  • Nu renunța la a frecventa gradinita. Este adevarat ca multi se mai imbolnavesc, dar nu este bine sa consideri ca acolo ar fi un ,,focar de infectie”si sa nu-l mai duci pentru ,,a-l proteja”. Odata cu trecrea timpului, creste si imunitatea organismului.

Jocurile, un ajutor pentru obisnuirea copilului la grădinița

Si jocul de-a gradinita este foarte util. Copilul isi pune ghiozdanelul, mama este educatoare, il pune sa coloreze sau sa construiasca din lego; daca sunt mai multi copii care participa la acest joc este si mai bine. In special fetitele iau adesea rolul de educatoare si le dau teme celorlalti copii, ii invata sa danseze, sa coloreze.

In privinta temerilor, ele au intotdeauna un motiv. Pentru copil este important sa vada in educatoare un adult de incredere, cu care poate vorbi, careia ii poate cere ce are nevoie si nu ca pe unul persecutor. De aceea, uneori este necesara o perioada de acomodare in care copilul sta mai putin la gradinita (3-4 ore), urmand ca dupa ce se familiarizeaza cu mediul sa se treaca la programul normal.


"Copilului poti sa-i spui tot; întotdeauna m-a uimit cat de puțin cei mari, tații si chiar mamele, isi cunosc copiii. Copiilor nu trebuie sa le ascunzi nimic sub pretextul ca sunt inca mici si e prea devreme pentru ei sa stie ceva. Ce idee trista si nefericita! Si ce bine isi dau seama copiii ca parintii lor ii cred prea mici si prea nestiutori, cand ei, in realitate, inteleg totul. Adultul nu stie ca, pana si in chestiunea cea mai dificila, copilul ii poate da un sfat util."


F. M. Dostoievski