Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Copilul la 5 - 6 ani

Dezvoltare Socială și Emoțională

Familia încă este centrul lumii copilului tău la această vârstă. Deși începe să se joace cu alți copii și să formeze niște legături de prietenie, suportul emoțional tot acasă îl resimte. Mulți copilași încep școala la 6 ani, schimbare care nu o vor accepta foarte ușor tocmai din cauza atașamentului emoțional față de familie.


Odată ajuns la școală, cel mic va intra în contact cu noi concepte și comportamente pe care va trebui să învețe cum să le integreze cu cele învățate acasă. Îi va fi destul de greu să se descurce cu acest lucru, așa că să nu fiți surprinsă dacă micuțul dumneavoastră este mai irascibil, în special după școală.


Acum e vârsta la care copilul devine mai independent, înțelegător și stăpân pe comportamentul lui. Va începe să pună întrebări serioase și va vrea să fie luat în serios, să-ți ceară voie să facă anumite lucruri și să facă diferența dintre bine și rău. 

Dezvoltarea Limbajului 

Până la vârsta de 5 ani, copiii sunt conștienți de sunetele care compun cuvintele, reușind chiar să facă jocuri cu rime sau să spună cuvinte care sună asemănător.


Pe la 5 - 6 ani, copiii învață sunetele care se potrivesc cu anumite litere ale alfabetului. Devin conștienți și de faptul că sunetele simple se îmbină în cuvinte, de exemplu, când sunetele „p”, „a”, „t” sunt puse împreună, ele formează cuvântul PAT.


Acum, cel mic are vocabularul suficient de dezvoltat pentru a putea descrie sumar lucrurile care i s-au intâmplat sau pentru a povesti istorioare scurte. Poate folosi corect timpul trecut al unui număr limitat de verbe, chiar dacă va mai avea scăpări pe ici pe colo. Corectează-l întotdeauna când greșește și fii constantă în a-i repeta formele corecte ale cuvintelor și verbelor, deoarece numai așa va învăța să vorbească corect. Comunicarea constantă, răbdarea din partea ta, lectura zilnică și expunerea copilului la un mediu lingvistic adecvat și corect sunt de mare ajutor în stimularea dezvotării vorbirii și limbajului în perioada peșcolară. 

Dezvoltarea Intelectuală

Dezvoltarea intelectuală a micuțului dumneavoastră se petrece gradual, abilitățile de cunoaștere și înțelegere variind în funcție de vârstă. Între 3 și 6 ani, intelectul celor mici cunoaște o expansiune impresionantă, transformând copiii din preșcolari cu discernământ simplist în gânditori independenți, capabili să înțeleagă problemele complexe. Învățarea și dezvoltarea intelectuală sunt două procese care continuă să se îmbunătățească pe tot parcursul vieții. Așadar, dezvoltarea intelectuală a copiilor depinde în mare măsură de încercarea acestora de a echilibra asimilarea cu acomodarea, astfel încât gândirea să devină tot mai complexă.


Stadiile pe care dezvoltarea intelectuală le parcurge în cazul fiecărui copil în creștere sunt general valabile și se modifică în funcție de vârstă. Tocmai din acest motiv, procesul de euducare și așteptările părinților se dovedesc inutile atunci când ele nu țin cont de capacitățile firești ale micuțului. 

Dezvoltarea intelectuală între 2 - 4 ani presupune o creștere a reprezentărilor verbale, însă discursul rămâne egocentric (dominat de „eu”). Gândirea este demonstrată prin folosirea de simboluri, însă discernământul nu are încă o logică.


Între 4 și 7 ani, discursul devine mai puțin centrat pe propria persoană și intuiția începe să se manifeste. Logica prinde contru prin întrebările care încep cu „de ce”, însă atenția micuților se concentrează în continuare pe un singur aspect al problemei, ignorându-le pe celelalte.


Stadiul operațiunilor concrete este cuprins între 7 și 12 ani, când apare gândirea logică și organizatâ. Copilul are abilitatea de a îndeplini mai multe sarcini de clasificare, să ordoneze obiectele într-o ordine firească și să înțeleagă principiul conservării. Abia după 12 ani capacitatea intelectuală își atinge treptat apogeul, gândirea devine profundă, iar principiile logicii formale sunt încorporate în procesul de cunoaștere. 

Dezvoltarea Înțelegerii

La această vârstă, copiii sunt atrași tot mai mult de dorința de a cunoaște și exploata lumea exterioară. Micuțul preșcolar este ca un burete care absoarbe informații și care reține foarte ușor aspecte interesante despre subiectele care-i atrag atenția.

Felul în care gândește poate fi ușor influențat de sentimente. De exemplu, dacă este trist sau supărat, copilul tău nu va mai avea aceeași capacitate de concentrare și nu va gândi la fel de limpede până când nu elimină sentimentele negative.

De asemenea, dacă încrederea în sine a copilului tău este scăzută, va fi reticent la lucruri noi și va refuza să le încerce de frica eșecului. Dezvoltarea cognitivă în acești ani este strâns legată de suportul emoțional și psihic.


În această perioadă, copilul tău poate să înțeleaga o serie de aspecte sau lucruri care înainte erau neclare. El va înțelege noțiunea de bani, va înțelege ca Moș Crăciun nu există, va putea spune cât este ceasul, va începe să-și facă planuri, să inventeze jocuri sau chiar personaje, să colecționeze jocuri, timbre, etc