Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Copilul la 3 - 4 ani

Dezvoltarea fizica, cerebrala si sociala

La varsta de 3 ani, copilul tau iti poate da toate motivele sa fii mandru de el. Rezolva singur un puzzle cu maiestrie, se implica si te ajuta la sarcini simple, stie deja sa faca si cativa pasi in varful picioarelor, sa mearga pe o scandura si sa sara cu ambele picioare. Chiar daca pedaleaza deja bine pe tricicleta lui, are inca nevoie sa-l tineti de mana ca sa coboare scarile, alternand picioarele. De asemenea, copilul este tot mai putin incapatanat si devine de la zi la zi mai cooperant. Incepe sa inteleaga ce este rabdarea (chiar daca ii displace acest concept) si are primele tendinte sa isi stapaneasca frustarile.

Caracter si personalitate

Perioada aceasta este una in care copilul invata sa-si controleze furia, frica si impul­surile agresive. Incearca sa se stapaneasca, atat sub aspect fizic, cat si psihologic. Agresivitatea devine mai degraba verbala decat fizica, si amenintari ca: "Te bag in inchisoare", sau "Il chem pe tata, care o sa te bata", inlocuiesc loviturile cu piciorul sau cu pumnii. Insusirea capacitatilor de autocontrol este o sarcina dificila pentru un copil; el are nevoie sa fie sustinut de adulti, care trebuie sa-i serveasca de exemplu.


Frica de anumite animale (sau, dimpotriva, o pasiune exagerata pentru toate animalele) poate sa apara la varsta aceasta. Copilului ii este frica sa ramana singur, iar absenta parintilor sai il sperie. Fiind capabil sa-si exprime sentimentele, copilul spune acum: "Te iubesc." Uneori, traieste o mare prietenie cu un copil de sex opus, iar parintii nu trebuie sa rada de el. Il intereseaza mult adultii, caracteristicile lor sexuale, viata lor intima, l-ar placea sa vada, sa atinga si ar lua bucuros locul unuia sau altuia in patul conjugal. Fetitele "fac mutre" si incearca sa-si seduca tatal, imaginandu-si adesea ca se vor casatori cu el mai tarziu. Baietii sunt tandri cu mama lor si pretind, daca tatal lipseste, ca sunt "barbatelul" lor.

Limbajul la 3 anisori

Dotat cu un vocabular de aproximativ o mie de cuvinte, copilul alcatuieste acum fraze mai lungi si foloseste corect un anumit numar de adverbe, negatiile si verbele auxiliare. Se intampla uneori sa se balbaie putin, atunci cand gandul lui o ia inaintea cuvintelor. De acum, pune multe intrebari, incepand cu "de ce", "cand", si "cine". in fine, face mari progrese in exprimarea notiunilor, a expresiilor si a timpurilor trecute, a prezentului si a viitorului.

Dezvoltare Sociala

Copilul nu se naste cu aptitudini sociale, ci le dobandeste in timp si cu multa implicare si rabdare din partea parintilor. Intre 3 si 6 ani, dezvoltarea sociala a copilului incepe sa capete din ce in ce mai mult contur. Este perioada in care asimileaza abilitati sociale importante, in care isi face primii prieteni, invata sa imparta lucruri cu ceilalti si sa coopereze cu cei din jur. Aceste achizitii stau la baza transformarii copilului intr-o persoana sociabila care se integreaza usor in medii sociale noi.