Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Categories

* Limba Romana

- Scriere-Exercitii

- Scriere-Recapitulare

- Comunicare Orala

- Citire/Lectura

De la grădiniță la școală. Cum ne ajutăm copiii?

Timplul a trecut atât de repede încăt nici noi nu ne-am dat seama când prichindelul nostru a împlinit șase ani și trebuie să meargă la școală. Tranziția de la un mediu flexibil, distractiv și interesant datorită jocurilor, la un mediu plin de reguli din ce în ce mai stricte, reprezintă o provocare atât pentru copilașii nostri cât și pentru noi. Misiunea nostră este să le fim alături, să-i ajutăm să se adapteze noilor schimbări din viața lor, să le insuflăm dorința de a învăța lucruri noi și complexe, pregătindu-i psihologic pentru viața de școlari. Atitudinea noastră este cea mai importantă. Trebuie să le vorbim copiilor cu entuziasm, explicăndu-le că ȘCOALA a fost acel loc care ne-a ajutat să intram pe tărâmul cunoașterii, locul unde ne-am găsit noi prieteni, unde am învățat să fim mai organizați, politicoși și responsabili. Noi trebuie sa fim primul exemplu. 

Ce este Clasa Pregătitoare? 

Clasa Pregătitoare este prima clasă din învățamântul primar obligatoriu care vine în ajutorul micilor școlari. Aceasta are menirea de a ajuta copilul de grădiniță să se adapteze și să se familiarizeze cu viața de viitor elev, integrându-l treptat în mediul școlar și cerințelor specifice vârstei. În această perioadă, copilul dispune de un timp important de acomodare cu colegii, cu doamna învățătoare (nu doamna educatoarea), cu clădirea școlii, cu programul școlar, răspunzănd astfel nevoilor de formare intelectuală a acestuia.

Conform Legii Educației Naționale Nr. 1/2011, ” În clasa pregătitoare sunt înscrişi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.” Pentru mai multe informații accesați site-ul Ministerului Educației Naționale. 

Grădiniţa are un rol important pentru formarea socio-emoţională, numai că, nefiind obligatorie, mulţi copii nu au beneficiat și nu beneficiază de ea. Grupa pregătitoare de la grădiniţă asigura doar o pregătire strict intelectuală nu şi una de mediu şi cerinţe. În clasa I, copiilor le trebuia cel puţin un trimestru pentru acomodarea cu mediul şcolar, timp în care puteau pierde un start important. Iar succesul școlar depinde foarte mult de echilibrul emoţional al copilului. În această conjunctură, clasa pregătitoare/clasa 0 a devenit prima clasă din învățământul primar obligatoriu. Deci, toți copiii sunt ajutați să treacă prin această perioadă de tranziție și adaptare cu sistemul educațional. 

Ce învață copii la clasa pregătitoare? 

Elevii din clasa pregătitoare nu se vor simți copleșiți de noile cerințe școlare, aceștia vor avea un program care le vor face mai ușoară trecerea în clasa I. Micuții școlari vor învăța șapte discipline diferite: comunicarea în limba romănă (pentru informații suplimentare, dați clic pe detalii pentru a citi programa școlară oferită de Ministerul Educației) ; comunicarea într-o limbă străină (detalii); matematică și exploatarea mediului (detalii); dezvoltarea personală (detalii); arte vizuale și abilități practice (detalii); muzică și mișcare (detalii); educație fizică (detalii); religie; opționale (matematică distractivă, în lumea poveștilor, teatrul de păpuși, bunele maniere, o altă limbă străină). 

Cum să-ți ajuți copilul în primul an de școală? 

Așa cum am spus anterior, COMUNICAREA este cheia succesului. Discută deschis și sincer cu cel mic, află amănunte despre trăirile și temerile lui legate de școală și află cum se simte în acel mediu atăt de nou pentru el. Preveniți din timp un declin emoțional și încurajați-l să pună întrebări sau să ceară ajutor atunci când are nevoie. Ajutați-l la teme, cu siguranță cel mic va avea nevoie de suportul dumneavoastră. Antrenați-vă cu răbdare și nu țipați la el atunci când nu înțelege, fiindcă orice comportament ostil îl va face să se închidă în el. Încercați să păstrați o legătură strânsă cu învățătoarea sau învățătorul, doar așa veți afla despre progresul lui școlar. Însă, nu-l pedepsiți atunci cănd greșeste. Datoria noastră de părinți este să le spunem calm ce au greșit, să le explicăm de ce este greșit ceea ce au făcut și să le oferimi soluții de rezolvare. Orice început este dificil și stresant, însă, cu siguranță nu este imposibil.